• Publicerat 22 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

En fotbollsarena blir ofta mittpunkten i ett samhälle där man samlas för att se matcher med favoritlaget. Att berätta för vännerna att man ska till Mjällbys hemmaarena Strandvallen är helt normalt, men tänk om man istället var tvungen att berätta att man ska besöka KFC Yum! Center för att se en match.

Både Sverige och andra länder kryllar med fotbollsarenor som har minst sagt konstiga namn. Just KFC Yum! Center ligger i amerikanska Louisville och självklart är den döpt efter snabbmatskedjan som har byggt upp arenan. Anledningen till att så pass många fotbollsarenor har konstiga namn idag beror på att de namnges efter företag som har finansierat dem. Det var inte så förr, utan då hade fotbollsarenorna ofta klassiska namn som till exempel Strandvallen, Fredriksskans och Ullevi. Här är en lista på de sex konstigaste arenanamnen:

1. Falcon Alkoholfri Arena, Falkenbergs FF
Vilken bra idé med en alkoholfri arena tänker ni, men tyvärr kommer inte Falkenbergs nya arena vara alkoholfri. Det konstiga namnet uppstod på grund av ett sponsoravtal med bryggerijätten Carlsberg som tillverkar ölen Falcon. Det är första gången en svensk arena döps efter ett ölmärke, men på grund av svensk lagstiftning för alkoholreklam måste alkoholfri vara en del av namnet. Man har inte lov att marknadsföra alkohol i Sverige och detta är Falkenbergs lösning på dilemmat.

2. Guldfågeln Arena, Kalmar FF
Det är inget fel på själva arenan som ligger i Hansastaden i Kalmar. Namnet däremot är inte särskilt lyckat och självklart kommer det från ett sponsrande företag. Guldfågeln AB är ett av Sveriges ledande kycklingföretag och de har sin huvudproduktion i Mörbylånga som ligger i Kalmars län. Tidigare hade Kalmar FF:s arena det vackra namnet Fredriksskans, men nu spelar alltså laget på en arena som är uppkallad efter ett kycklingslakteri.

3. YOUR Radio 103FM Stadium, Dumbarton FC
I den skotska staden Dumbarton ligger en omtalad arena som har haft flera konstiga namn. Fram till 2017 hette arenan Cheaper Insurance Direct Stadium efter ett sponsrande försäkringsföretag. Numera heter den istället YOUR Radio 103FM Stadium, vilket knappast är en förbättring. Enligt rykten kallar de lokala invånarna arenan helt enkelt för Dumbarton, istället för att använda det minst sagt klumpiga namnet.

4. Hope CBD Stadium, Hamilton Academical F.C.
Ännu en skotsk arena kvalar in på listan. Den här ligger i Hamilton och det nya namnet kan verka ganska tamt, men det har blivit en kontroversiell historia i Skottland. Colin McGowan som är klubbens VD äger även företaget Hope CBD som nu sponsrar klubben. Företaget säljer legala produkter inklusive te, salvor och godis som innehåller cannabidiol (CBD). Det är en del av cannabisplantan som inte är psyko-aktiv. Trots att de inte är klassat som en drog utan enbart som en naturlig medicin motsätter sig många av skottarna det nya namnet.

5. Tony Macaroni Arena, Livingston F.C.
Det är något med Skottland och konstiga arenanamn, för även den här arenan ligger i det lilla regniga landet. Tony Macaroni Arena i Livingston hade tidigare det mer normala namnet Almondale Stadium. Arenan sponsras numera av den italienska restaurangkedjan Tony Macaroni som serverar pasta och pizza. Namnet har väckt stor uppmärksamhet i Skottland där en del tyckte att det var humoristiskt, medan andra tyckte att fotbollsklubben sålde sin integritet för att få in pengar.

6. Hunky Dorys Park, Drogheda United FC
Även Irland har lyckats kvala in på listan med det fåniga namnet Hunky Dorys Park. Efter flera års pengaproblem fick klubben och arenan som tidigare hette United Park en sponsor. Irlands största tillverkare av räfflade chips, Hunky Dory, gav sitt namn till arenan som ligger i Drogheda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *